• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
(120 pont) által a(z) Munkajog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

Amennyiben határozott idejű munkaszerződésed volt, a Munka Törvénykönyve szerint annak felmondása csak meghatározott esetekben lehetséges. A munkáltató felmondhatja a határozott idejű munkaviszonyt, ha:

  • Felszámolási- vagy csődeljárás alatt áll.
  • A munkavállaló képességei nem felelnek meg a munkakör követelményeinek.
  • A munkaviszony fenntartása elháríthatatlan külső ok miatt lehetetlenné válik.

Fontos, hogy a munkáltató köteles indokolni a felmondást, és az indoklásnak olyannak kell lennie, ami valóban ellehetetleníti a munkaviszony fenntartását vagy aránytalan sérelemmel járna a munkáltató számára.

Ha úgy érzi, hogy a munkáltató jogellenesen mondott fel, kártérítésre lehet jogosult. A Munka Törvénykönyve kimondja, hogy ilyen esetben a munkáltatónak meg kell térítenie az okozott kárt. Az elmaradt jövedelem címén igényelhető kártérítés legfeljebb a tizenkéthavi távolléti díjad összegét érheti el. Ezen felül jogosult lehetsz végkielégítésre is, ha a munkaviszony jogellenesen szűnt meg.

Amennyiben úgy dönt, hogy jogi lépéseket teszel, érdemes először a munkáltatóval megpróbálni rendezni a helyzetet békés úton. Ha ez nem vezet eredményre, munkaügyi bírósághoz fordulhatsz a jogellenes felmondás miatt. A keresetet a felmondás közlésétől számított 30 napon belül kell benyújtani.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,9e pont) által
...