• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Tisztelt Ügyvéd úr / nő!

Néhai Édesapám tulajdonát képező ingatlant Hugom öröklési szerződés keretében örökölte meg! Férjezett Hugom ez év február 8.-án elhunyt! Kérdésem az, hogy ági vagyon címén jogosult vagyok-e az ingatlan örökségére? Sógorom ügyvédje szerint lévén, hogy Hugom öröklési szerződés keretében jutott az ingatlan tulajdonjogához, az nem képezhet ági vagyont!

Szíves segítségét előre is köszönöm!
(180 pont) által a(z) Öröklési jog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

Először is tisztáznunk kell, hogy az Ön huga hátrahagyott-e végrendeletet. Amennyiben rendelkezik érvényes végrendelettel, úgy az abban foglaltak szerint történik az öröklés. Ha nem készült végrendelet, akkor a törvényes öröklési rend az irányadó. Ebben az esetben sógora, mint az örökhagyó házastársa, holtig tartó haszonélvezeti jogot élvezhet azon az ingatlanon, amelyben a hugával közösen élt. Emellett jogosult a hagyatékból egy gyermek részére. Ági vagyon öröklés amiatt nem jöhet szóba, mert öröklési szerződéssel történt az öröklés. Ági vagyon feltétele, " örökhagyóra valamelyik felmenőjéről öröklés vagy ajándékozás útján hárult vagyontárgy ági öröklés alá esik." 
Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,1e pont) által
által szerkesztett
...