• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Tiszteletem!

Csendháborítás kérdése miatt kérem a segítségüket.

Egy 6000 fős kisvárosban élünk, a szomszédunk egyéni vállalkozó lett, a saját ingatlanukon raklapoznak.  Raklap felújítást végeznek egy lakóterületen.

Folyamatosan hangoskodnak, fűrészelnek, ünnepnapokon is, vasárnap is.

Az ingatlanuk egy telephely.

Egy év után szóltunk nekik, hogy már zavaró minden héten ezt hallgatni.

Azt mondta, hogy mivel egyéni vállalkozó így vasárnap 9-12 között dolgozhat. Természetesen nem csak 12-ig, hanem délutánig hangoskodik.

Az lenne a kérdésem, hogy valóban lehetséges ez? Valóban vasárnap 12-ig zajonghat?

A helyi szabályozás szerint füvet se lehet a városunkban nyírni vasárnap, így ez nem világos így számomra.

Köszönöm előre is a válaszukat.

Üdvözlettel,

Kata
(180 pont) által a(z) Általános jogi kérdések kategóriában

1 válasz

+1 szavazat

Kedves Kata!

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény kimondja, hogy az ingatlan tulajdonosának, bérlőjének, haszonélvezőjének (mindenkori használójának) kötelessége, hogy tartózkodjon minden olyan magatartástól, ami szükségtelenül zavarja a környezetében lakókat, szomszédokat. A környező ingatlanosoknak nem kötelességük eltűrni a szükségtelen zajt, mindegy, hogy az milyen napszakban van, mindegy, hogy kültérről, vagy bentről származik. Azt, hogy az adott területre, társasházra milyen csendháborítás jogszabály vonatkozik, az adott település önkormányzati rendelete foglalja magában, ezen felül a nagyobb társasházak saját házirenddel bírnak, amely magában foglalja az emberek békés együttélésének szabályait.

Az általános irányelvek szerint a kertépítéssel és zöldfelület-fenntartással kapcsolatos, zajt keltő tevékenységek (mint amilyen a fűnyírás is) többnyire munkanapokon 7:00 és 20:00 között, szombaton és egyes pihenőnapokon 9:00-12:00 és 15:00-18:00 között engedélyezettek. Vasárnap és munkaszüneti napokon az ilyen tevékenységek általában nem végezhetőek.

Azonban fontos megjegyezni, hogy egyes településeken, így lehet, hogy az Ön által lakot városban, létezhetnek szigorúbb helyi szabályok, amelyek még részletesebben szabályozzák ezt a kérdést. A lakóövezetekben általában a nappali időszakban (06:00-22:00) a zajszint nem haladhatja meg az 50 dB-t, míg az éjszakai időszakban (22:00-06:00) a 40 dB-t. Ezek az értékek változhatnak a lakóterület jellegétől függően​​.

Érdemes az Ön lakóhelye szerinti önkrományzatnál érdeklődni.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,0e pont) által
...