• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Jónapot kívánok!

Sajnos 2 hónapja meghalt az édesapám. Írt végrendeletet, amiben az van, hogy a családi házuk 5/12 részét és egyéb "dolgai" én öröklöm meg. 1/12 részét a testvérem + a köteles részt ami a többi hagyatéka.

Tetvérem 30 éve, nem tartja velünk a kapcsolatot és van NAV és egyéb tartozása is.

Az lenne a kérdésem, hogy a hagyatéki eljáráskor ráterhelhetik e a testvérem tartozását a házrészre, és a köteles részre?

Nekem sajnos, nincsen annyi pénzem, hogy őt kifizessem.

Anyukám átvállalná, hogy kifizeti a testvéremet, mert fél hogy a tartozás bejegyzik a házára.

Ő kifizetné, de úgy gondoltuk hogy a hagyatéki eljáráskor én ajánlom fel ezt. És akkor az az 1/12 rész az én nevemre kerülne. Ez megoldás lehetne?

Vagy van más lehetőség is, hogy a tartozása ne kerüljön rá az ingatlanra?

Előre is köszönöm a válaszokat.
(120 pont) által a(z) Öröklési jog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

Az örökösök a hagyatéki eljárásban egyeséggel feloszthatják egymás között a hagyatékot, ezért lehetőség van az örökösöknek egymással megállapodni és a közjegyző megállapodás szerint adja át a hagyatékot.

A hagyaték eljárásban, ahol a testvére megkapja az örökrészét, a közjegyző nem terheli meg a testvére tulajdonjogát. Amennyiben a testvére tulajdonjogát az ingatlannyilvántartásba bejegyzik - a közjegyző határozata alapján - kerülhet sor a testvére tulajdoni hányadára a tartozásai miatt végrehajtási jog bejegyzésére. Ez az Ön tulajdoni hányadát nem érinti. Hagyatéki eljárást követően azonnal keressen fel ügyvédet és szerződéssel mevásárolhatják a testvére tulajdoni hányadát.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,1e pont) által
...