• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
(120 pont) által a(z) Általános jogi kérdések kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

 

Az önkormányzatok feladatai és jogkörei az önkormányzati rendeletekben  vannak meghatározva, és saját felelősségükre, önállóan szabályozzák és igazgatják a feladat- és hatáskörükbe tartozó helyi közügyeket. A helyi közügyek közé tartozik az egészségügyi és szociális ellátások biztosítása, valamint a halottak tiszteletben tartása és méltó elbúcsúztatása, amelybe a ravatalozás is beletartozik. 

A válasz a külső ravatalozás díjának visszatérítése kapcsán azonban az önkormányzat helyi rendeletétől függ. Amennyiben az önkormányzat díjat számít fel a ravatalozásra, a díj visszatérítését az alábbiak szerint kérheti:

 

A ravatalozásra jogosult személyek, köztük a halott hozzátartozói, munkáltatója, egyházközsége, vagy az állam a halott állampolgársága alapján, kérhetik az önkormányzattól a díj visszatérítését, ha nem tudják megfizetni a díjat.

A díj visszatérítésének feltételei az önkormányzat helyi rendeletének megfelelően változhatnak, és általában az igénylőnek igazolnia kell, hogy nem tudja megfizetni a díjat. Az igazolás lehet például jövedelemigazolás vagy a szociális segélyre való jogosultság igazolása.

A díj visszatérítésének eljárása az önkormányzat helyi rendeletének megfelelően történik, és a kérelmet a ravatalozásra jogosult személynek kell benyújtania az önkormányzathoz, csatolva a díjfizetési bizonylatot és az igazolást arról, hogy nem tudja megfizetni a díjat.

A díj visszatérítésének határideje is az önkormányzat helyi rendeletének megfelelően változhat, és általában a kérelmet a ravatalozásra vonatkozó díjfizetési határidőn belül kell benyújtani.

Az önkormányzat határozattal bírálja el a díj visszatérítési kérelmet, amely ellen fellebbezésnek van helye.

A konkrét esetben az önkormányzat díját és a díj visszatérítésének feltételeit az önkormányzat helyi rendelete határozza meg. Javasoljuk, hogy vegye fel a kapcsolatot az adott önkormányzattal, és tájékozódjon a helyi rendeletben foglaltakról, hogy pontosan milyen feltételekkel kérhető a díj visszatérítése.

Reméljük, hogy ez a válasz segített tisztázni a kérdését, és amennyiben további kérdései vannak, szívesen állunk rendelkezésére.

 

Üdvözlettel,

 

[a PROKATOR-NET jogi csapata]

 

Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,0e pont) által
...