• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Kb 4 éve kiadtam az egyik lakásomat egy egy gyerekes nőnek. Közjegyzői okiratba foglalt bérleti szerződéssel.
Úgy hozta a sors, hogy egy rokonomnak egészségügyi okok miatt kell a lakás.

Az albérlőnek jóval előbb jeleztem, hogy augusztus végére kellene a lakás, kb május közepén jeleztem. A nő azóta csak a lelkiismeretemre próbál hatni: "miattam fog az utcára kerülni" stb. Előre(!) Követeli a kauciót pedig eltelt a szerződésben foglalt idő (bőven). Vagy hogy én fizessem ki neki az esetleges új albérletének kaucióját. Mióta bejelentettem hogy kell a lakás azóta már 3 terjedelmes e-mail küldött azt részletezve hogy mennyire nem vagyok igazságos.

Én mindig igazságos voltam voltam vele: pl a covid ideje alatt a bérleti díjat csökkentettem. Ha valami tönkre ment az megjavítattam saját költségre. A hozzáálásval gond volt mindíg: soha nem kért, hanem követelt..kritizálta a dolgokat, szomszédokat.

Nem gondolnám, hogy anyagi nehézségei lennének, a férje külföldön dolgozik és többször is külföldön nyaralnak.

Ami a legbosszantóbb, hogy minden esetben a gyerekére hivatkozik, mintha mindenre magyarázat lenne.

Már ott tart, hogy engem akar feljelenteni (természetesen ismét a gyerekre hivatkozva).

Nagyon kellene a lakás az említett rokonnak.

Megteheti az albérlő hogy nem megy el? Ha nem megy el mit tehetek?
(120 pont) által a(z) Ingatlanjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező! 

A Ptk. 6:338.§ alapján ha a határozott időre kötött bérleti szerződésben megállapított idő eltelte után a bérlő a dolgot tovább használja, és ez ellen a bérbeadó a szerződésben megállapított idő elteltétől számított tizenöt napos jogvesztő határidőn belül nem tiltakozik, a határozott időre kötött szerződés határozatlan időtartamúvá alakul át. A határozatlan lakásbérleti szerződést pedig bármelyik fél a hónap tizenötödik napjáig a következő hónap végére mondhatja fel. Ezenkívül a Ptk. 6:341.§ alapján a bérlet megszűnése után a bérlő köteles a dolgot a bérbeadónak visszaadni. Amennyiben a bérlő nem adja vissza a dolgot, úgy jogosulatlanul tartja vissza azt, és a Ptk. 6:341.§ (3) bekezdése alapján a visszatartás idejére a szerződés alapján kikötött bérleti díjat köteles megfizetni, ezt meghaladóan pedig minden olyan kárért felel, amely e nélkül nem következett volna be. 

Ha a bérlő továbbra sem szolgáltatja vissza a lakást, akkor Ön bíróságon érvényesítheti igényeit vele szemben.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(1,2e pont) által
...