• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Üdvözlöm Önöket.

2014ben még édesapám es nagymamam kozott kottetett eltartasi szerzodes aminek ertelmeben a szuleim apoljak gondozzak a nagymamamat mint azt teszik mar vagy 30 eve az ingatlanert cserebe amiben most is lakik. Nagymamam meg el de edesapam mar meghalt 2017ben, az eltartasi szerzodes ugy tudom tovabb szall ilyenkor, a hagyateki eljarasban anno a nagymamam ingatlanja atszallt az en nevemre mivel edesapam utan megorokoltem egyenes agon, testvereim nincsenek. Foldhivatali nyilvantartasban es a hagyateki eljarasban is az en nevem szerepel 1/1 tulajdonoskent edesapam utan a bejegyzesben, nagymamam haszonelvezo. Kerdes...edesapamnak meg el egy testvere akiket sajnos nem kell felteni, mi azota is gondozzuk a nagymamamat mert le is betegedett raadasul szamlakkal fotokkal mindennel tudjuk bizonyitani bar lehet edeskeves ha bizonyitasra kerul a sor, 92 eves tesszuk a dolgunk ahogy kell es nem mert varunk a vagyonra hanem mert szeretjuk es igy teszunk vele az utobbi 40 evben is. Van felnivalonk a csalad masik feletol jogilag a hagyateki eljaras soran vagy utana? Tamadhato a szerzodes vagy az orokles? Vegrendelet sajnos nincs de biztositani akarjuk.magu kat gondolkozunk rajta de azt hittuk az eltartasi is eleg de felunk nem. Nagyon szepen koszonom a segitseget. Dániel
(120 pont) által a(z) Öröklési jog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező

Az Ön által leírt helyzetben, ahol egy eltartási szerződés áll fenn az Ön édesapja és nagymamája között, és az ingatlan Önre szállt édesapja halála után, fontos megérteni az eltartási szerződés és az öröklési jogviszonyok kapcsolatát. A Polgári Törvénykönyv (Ptk.) rendelkezése szerint, az eltartási szerződés módosítható, illetve megszüntethető bizonyos feltételek fennállása esetén.

A Ptk. 6:495. § szerint, ha a szerződésben vállalt tartás nyújtása a kötelezett részéről valamilyen okból lehetetlenné válik, a szerződés módosítható vagy megszüntethető. Ez azt jelenti, hogy ha az eltartási kötelezettségek teljesítése – például az Ön esetében az édesapja halálát követően – már nem lehetséges a szerződés eredeti feltételei szerint, lehetőség van a szerződés bírósági úton történő módosítására vagy megszüntetésére. A bíróság a szerződés módosítása során figyelembe veszi mindkét fél érdekeit, és meghatározhatja az új tartási kötelezettségeket, vagy a szerződést életjáradéki szerződéssé alakíthatja át​​.

Az Ön esetében, ahol az ingatlan már az Ön tulajdonába került és továbbra is ellátja nagymamáját, fontos tudni, hogy az eltartási szerződés alapján fennálló jogok és kötelezettségek nem szűnnek meg automatikusan az Ön édesapjának halálával. A szerződés fennáll tovább, amíg az abban foglalt feltételek teljesülnek.

Ami a család másik felével kapcsolatos aggodalmakat illeti, mivel a hagyatéki eljárásban az ingatlan már az Ön nevére került, és Ön folytatja a szerződésben vállalt gondozási feladatokat, Erős alapja van annak, hogy az ingatlan továbbra is az Ön tulajdonában maradjon.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,1e pont) által
...