• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat

Elhunyt édesapám már egyedül élt,elvált volt, elhunyt. Van egy nálam idősebb testvérem (28), kikönyörögte, hogy az ingatlanba bejelentse, kulcsot kért. Nekem is felajánlotta, de nem tartottam fontosnak, nem éltem vele, fiatal vagyok, nem gondoltam a váratlan halál bekövetkezésére. Édesapám munkáltatója felhívott, apa nem ment dolgozni, értesítettem féltestvérem, de mire mi is odamentünk anyával, be sem akart engedni, kituszkolt a lakásból, már nem volt a telefonjai, laptopja, kistáskája sehol, az irattartó kisszekrény nyitva-hagyott ajtaja árulkodott, hogy kapkodás miatt nyitva felejtették, üres volt. Kulcsot kértem, erőszakkal kilökött, nem adott, belülről a zárba lévő apa kulcsát kivettem, de kikapta a kezemből, kilökött, elrohant. Többszöri kérést követően sem adott, a lakásba nem engedett be, a kommunnikációt megszüntette. Ügyvédem 3. dik felszólítására nagyon nehezen jutottunk hozzá, akkor már 2 hónap telt el. Konstatáltam, hogy a lakásból a telefonok, laptop, egyéb tárgyakon kívül 2016-tól jelenig minden iratot elvitt (iratpapucsostól), csak régi iratokat hagyott, de ügyvédem kérdésére válaszul "természetesen minden irata érintetlen, semmit nem vittem el"- írta.

Édesapám vidéki ingatlanát 2021-ben eladta 16 M ft-ért, amit akkor elmondása alapján 10 M állampapírba fektetett, maradékot a vidéki testvére ajánlatára a vállalkozásában jobban jövedelmező - ajánlatra adott (valószínű kölcsönszerződést írt alá). Ezen érdek fűzte a vidéki-apai-testvért a szerződések (adásvételi, kölcsön,papírok) eltüntetéséhez. A féltestvéremmel szövetkezve kisemmiztek . A vidéki apai-testvér járt a lakásban, akkor vette le a vízóra-csempefedelét, hagyatéki leltározáskor elkotyogta a féltestvér, mikor a falon keletkezett kárért kérdőre vontam.

Jelenleg hagyatéki tárgyalást várom, fogalmam sincs mit kéne tennem, merre induljak el ? A földhivatal kiadja-e nekem a vidéki lakás adásvételijét ? Tűrnöm kell, hogy kisemmiznek ? szándékosan kilopták érdek miatt az okiratokat, és féltestvérem hűtlen kezelte a rá bízott ingatlan vagyont (hagyatéki tárgyalásig) ?

Tisztelettel várom SOS válaszukat,

Köszönettel

Nóci

(140 pont) által a(z) Büntetőjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

Az öröklésre váró testvér által elkövetett cselekmény, amikor az ingatlanra vonatkozó kölcsönadási szerződést eltulajdonította, komplex jogi megközelítést igényel, amely a büntetőjogi felelősséget és a polgári jogi következményeket egyaránt figyelembe veszi. A büntetőjog szerint a cselekmény okirattal visszaélés   minősülhet a 2012. évi C. törvény (Btk.) 346. §-a alapján,  (1) Aki egy vagy több olyan közokiratot, amely nem vagy nem kizárólag a sajátja,  a) mástól, annak beleegyezése nélkül jogtalanul megszerez,  b) jogtalanul megsemmisít, megrongál, vagy  c) mástól jogtalanul elvesz, vagy a jogosult elől jogtalanul eltitkol,  vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.  (2) Ha más bűncselekmény nem valósul meg, az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki jogtalan haszonszerzés céljából közokiratot átad vagy átvesz.  (3) Aki az (1) bekezdésben meghatározott bűncselekményt magánokiratra azért követi el, hogy jogtalan előnyt szerezzen vagy jogtalan hátrányt okozzon, egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A Polgári Törvénykönyv (Ptk.) szerint egy szerződés megszüntetése általában a szerződésben részes felek közös megegyezésén alapul, vagy bizonyos, a szerződésben előre meghatározott feltételek bekövetkezése esetén lehetséges. Az, hogy egy külső személy jogellenes cselekménye – jelen esetben egy kölcsönadási szerződés eltulajdonítása – hogyan befolyásolhatja a szerződés érvényességét vagy megszüntetését, önmagában nem vezet automatikusan a szerződés megszüntetéséhez. Egy szerződés érvénytelensége vagy megszüntetése specifikus okokon alapulhat, amelyeket a Ptk. határoz meg, mint például a Megszüntetés a felek megállapodásával, Megszüntetés egyoldalú jognyilatkozattal , Bíróság általi megszünteté.

Fontos kiemelni, hogy a szerződés eltulajdonítása önmagában nem teszi lehetővé egyik fél számára sem a szerződés egyoldalú megszüntetését. A szerződés továbbra is érvényes marad, és a jogosultak – ebben az esetben az öröklésre váró felek – továbbra is érvényesíthetik jogukat a szerződés alapján, feltéve, hogy a szerződés tartalmát más módon is igazolni tudják.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,1e pont) által
által szerkesztett
...