• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Közúti veszélyeztetés ügyben nemrég került Bírósághoz az ügyem (vádlott vagyok). Tárgyalás nélkül adott egy ítéletet a Bíró, de az ügyész fellebezett. Beadtam egy méltányossági kérelmet, hogy visszakaphassam a jogosítványomat (már másfél éve elvették), a Bíró az ítéletében 1 évre tiltott el. A Bírónak van lehetősége ilyem fázisban elfogadni a kérelmemet, megteheti?
(120 pont) által a(z) Büntetőjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező,

Az Ön által leírt helyzet alapján, ha a bíró már eltiltotta Önt egy évre a vezetéstől, és ez az idő már eltelt, elméletben valóban jogosult lehet a jogosítványának visszakapására. A méltányossági kérelem benyújtása, amelyben a jogosítvány visszaadását kéri, ebben az esetben indokolt lépés lehet.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a jogosítvány visszakapásának folyamata attól is függ, hogy az ügyben folyamatban van-e valamilyen további eljárás, például ha az ügyész fellebbezett az ítélet ellen. Amennyiben a fellebbezés miatt az ítélet nem vált jogerőssé, a jogosítvány visszaadására irányuló kérelem elbírálása sem biztos hogy sikerel fog járni.

A méltányossági kérelem sikerességét több tényező is befolyásolhatja, többek között az Ön által a kérelemhez mellékelt indoklás és bizonyítékok. A kérelem során érdemes kiemelni azokat a körülményeket, amelyek alátámasztják, miért tartja indokoltnak a jogosítványának mielőbbi visszaadását. Ilyen lehet például a munkába járás szükségessége, családi körülmények vagy egyéb, a mindennapi életvitelhez szorosan kapcsolódó indokok.

Ebben az összefüggésben a bíróság dönthet úgy, hogy a méltányossági kérelmet pozitívan bírálja el, különösen, ha az eltiltás ideje már lejárt, és nincsenek más, a vezetői engedély visszaadását akadályozó tényezők. Az eljárás kimenetelét azonban a bíróság által figyelembe vett összes körülmény határozza meg​​​.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,1e pont) által
...