• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Tisztelt Jogsegély!

Határozatlan idejű munkaviszony megszűntetése (rendes felmondás) esetén jár-e a prémium, ha az a már lezárult gazdasági évre vonatkozik és a feltételek teljesültek?

Válaszát előre is köszönöm.
(120 pont) által a(z) Munkajog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

A prémiumjogosultság a munkaviszony megszűnése esetén számos tényezőtől függ, melyek között a munkaszerződésben meghatározott feltételek, valamint a munkavállaló által teljesített feladatok és a munkáltató által kitűzött prémiumfeladatok időzítése is szerepel. A munkajogi gyakorlat alapján néhány alapvető szempont kiemelhető:

  1. Munkaviszony megszűnésének hatása a prémiumjogosultságra: A prémiumra való jogosultság fennállhat a munkaviszony megszűnése után is, amennyiben a munkáltató által meghatározott feltételek teljesültek. Különösen fontos, hogy ha a munkáltató a prémium kifizetéséhez a munkaviszony fennállását köti, és ez a feltétel a munkaviszony megszűnése előtt teljesült.

  2. Prémiumfeladatok és a munkaviszony időtartama: Ha a munkavállaló a munkaviszony fennállása alatt teljesítette a prémiumfeladatokat, de a prémium kifizetése vagy a teljesítés értékelése csak a munkaviszony megszűnése után történik, a munkavállaló jogosult lehet a prémiumra. Ez különösen igaz azon esetekben, ha a prémiumfeladat hosszabb időszakra vonatkozott, és a munkavállaló a munkaviszony megszűnése előtt teljesítette azokat.

  3. Részleges prémiumteljesítés: Amennyiben a munkavállaló csak részben teljesítette a prémiumfeladatokat, a prémiumnak csak az arányos része jár. Ebben az esetben is fontos, hogy a munkáltató kifejezetten vállaljon fizetési kötelezettséget a részfeladatok teljesítésére is Az EBH2004. 1057. és EBH2019. M.15. számú esetek rávilágítanak arra, hogy a bíróságok hogyan közelítik meg a prémiumjogosultság kérdését a munkaviszony megszűnése esetén. Ezek az esetek hangsúlyozzák a munkáltató felelősségét a prémiumfeladatok időben történő kiírásában, valamint azt, hogy a munkavállalók jogosultsága a prémiumra a munkaviszony megszűnése után is fennállhat, ha a teljesítés feltételei már korábban megvalósultak.

Összességében a prémiumra való jogosultság kérdése komplex, és az egyedi munkaszerződés feltételei, valamint a munkáltató és a munkavállaló közötti megállapodások alapvetően befolyásolják. A prémiumjogosultság érvényesítése során kulcsfontosságú a munkaszerződésben foglaltak, valamint a munkavállaló által ténylegesen teljesített prémiumfeladatok részletes vizsgálata. Javasolt jogi szakértő bevonása a jogosultság pontos értékelése érdekében, különösen abban az esetben, ha a prémiumjogosultság vagy annak mértéke vitatott.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,1e pont) által
...