• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Tisztelt Szakjogász!

Munkaviszonyt létesítettem kollégiumi pedagógiai asszisztens munkakörben.

Szabadságomat  az Mt. alapján meghatározott mértékben számították ki, az alapszabadság illetve életkor alapján.

Véleményem szerint  helytelenül, mivel a pedagógiai munkát közvetlenül segítőket pótszabadság illeti meg. (21+ 25 nap)

Fontos kiegészítés, hogy nem közalkalmazottként foglalkoztatnak, mivel közvetlenül az IM- hez tarozom.

A régebb óta foglalkoztattot, azonos munkakörben dolgozó kolléga illetve a kollégiumi nevelők viszont a Kjt szerinti szabadságot kapják. Várom válaszukat, illetve a vonatkozó jogforrási hivatkozás elérhetőséget.

Köszönettel!
(120 pont) által a(z) Munkajog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Tisztelt Kérdező!

A kollégiumi pedagógiai asszisztens munkakörében történő szabadság mértékének meghatározásával kapcsolatosak, fontos kiemelni, hogy a Munka Törvénykönyve (Mt.) mellett specifikus jogszabályok is érintik a pedagógiai munkát közvetlenül segítő személyek szabadságjogosultságait.

A pedagógiai asszisztensek szabadságának megállapítása esetén nem csupán az Mt., hanem a közalkalmazotti jogviszonyra vonatkozó szabályozások is relevánsak lehetnek, tekintettel arra, hogy az említett munkakörök gyakran az oktatási-nevelési intézmények keretében jönnek létre. Azonban, amint azt Ön is említi, a foglalkoztatás nem közalkalmazotti jogviszony keretében történik

A 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet alapján a pedagógiai munkát közvetlenül segítő munkakörökben foglalkoztatottak - ideértve a pedagógiai asszisztenseket is - pótszabadságra jogosultak. E rendelet értelmében a pedagógiai asszisztensek alapszabadsága mellett további 25 munkanap pótszabadság illeti meg őket, amennyiben munkavégzésük közvetlenül kapcsolódik a pedagógiai-nevelési tevékenység támogatásához​​.

Önnek, mint kollégiumi pedagógiai asszisztensnek, jogos elvárása, hogy a szabadság mértékének megállapításakor figyelembe vegyék ezt a speciális pótszabadságot is, tekintettel arra, hogy munkája közvetlenül támogatja a pedagógiai-nevelési tevékenységet.

Amennyiben a szabadság mértékének meghatározása során az Ön jogosultságait nem vették figyelembe helyesen, javasolt először is belső egyeztetést kezdeményezni a munkáltatóval. Ha ez nem vezet eredményre, további jogorvoslati lehetőségek is rendelkezésre állnak, mint például a Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség való fordulás vagy jogi képviselet igénybevétele.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

 

(51,1e pont) által
...