• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Kedves válaszolók!

Jelenlegi helyzetre (koronavírus járvány 2020) való tekintettel gyakorivá vált a home office egyoldalú elrendelése a munkáltatói részről. Erre a veszélyhezet miatt hozott rendelet miatt lehetősége van a munkáltatóknak 2020. márc 19-óta, ha jól informálódtam. Azonban én szívesebben végezném a munkámat a munkáltató telephelyén, mert ott hatékonyabbnak érzem magam. A rendelet miatt én nem tiltakozhatom, ha elrendelik számomra a home office-t, viszont, ha lehet minél jobban meg szeretném ezt nehezíteni munkáltatóm számára, hogy szabályszerűen elrendelje ezt nekem. Ebben kérném segítségüket. Ha jól tudom a munkáltatónak köteles a munkavégzéshez használatos eszközöket biztosítani a munkavállaló számára. Laptop / távoli elérést tud biztosítani. Azonban tegyük fel nekem nincsen otthon íróasztalom, se székem a munkavégzéshez, ebben az esetben hivatkozhatok-e mondjuk arra, hogy az otthoni közeg alkalmatlan munkavégzésre, így a home-office nem rendelhető el? Továbbá kinek a feladata ezt megállapítni, hogy az otthoni munkakörnyezet alkalmas-e munkavégzésre? Kell-e az adott helyen a munkáltatónak/egyéb szakértőnek egy felmérést végeznie, majd ez után írásba adni azt, hogy az adott környezet(jelen esetben lakás) alkalmas-e munkavégzésre? Az asztalos és székes példát egy cikkben olvastam. Csak példaképp, mit gondolnak, lehetne-e ezzel nekem húzni az időt, hogy otthoni asztal hiányában a munkáltatót kötelezhetném egy asztal beszerzésére számomra, amin dolgozhatnék?

A válaszokat előre is köszönöm!
(120 pont) által a(z) Munkajog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves kérdező!

 Munkáltatónak kötelesége biztosítani a munkavégzés feltételeit, de itt van ebben a rendeletben szerintem választ kap a kérdésére. 487/2020. (XI. 11.) Korm. rendelet

 A munkáltató vagy megbízottja rendszeresen köteles meggyőződni arról, hogy a távmunkavégzési helyen a munkakörülmények megfelelnek-e a követelményeknek, a munkavállalók ismerik, illetve megtartják-e a rájuk vonatkozó rendelkezéseket.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,1e pont) által
...