• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Tisztelt Jogi Csapat!

Az alábbi kérdéssel fordulok önökhöz:

Intézmények és nagyvállalatok egyaránt előszeretettel használják az "adminisztratív hiba" kifejezést különféle mulasztások és szándékos visszaélések elkendőzésére. Szeretném megkérdezni, hogy a magyar jog meghatározza-e az adminisztratív hiba fogalmát? Mi tekinthető annak és mi az, ami már nem. Biztosítással kapcsolatos ügyről van szó.

Köszönöm a segítséget!
(120 pont) által a(z) Biztosítási jog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

Az Ön által felvetett kérdés kapcsán fontos kiemelni, hogy a magyar jogrendszerben az "adminisztratív hiba" kifejezés nem rendelkezik explicit, jogszabályokban rögzített definícióval. Ennek ellenére a gyakorlatban gyakran alkalmazzák ezt a fogalmat olyan hibákra vagy tévedésekre utalva, amelyek az adminisztratív eljárások során merülnek fel, mint például dokumentumkezelés vagy adatrögzítési folyamatok.

Az adminisztratív hibák spektruma széles; érinthetik a véletlenül elkövetett elírásokat, az adatbeviteli hibákat vagy a figyelmetlenségből adódó mulasztásokat. Az, hogy egy konkrét hiba mitől tekinthető adminisztratív hibának, és mi az, amely már túlmutat ezen és esetleg jogi felelősségre vonást igényelhet, az adott eset körülményeitől függ.

Specifikusan biztosítási ügyek kontextusában egy adminisztratív hiba például lehet egy tévesen rögzített adat, amely befolyásolja egy biztosítási követelés kimenetelét. Ha viszont a hiba mögött szándékosság áll, vagy ha az a jogszabályok megsértésével jár, akkor a helyzet már nem csupán adminisztratív hibaként kezelendő, és jogi következményeket vonhat maga után.

A jogi felelősség megállapítása és esetleges kártérítési követelések értékelése esetében a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) és egyéb releváns jogszabályok, valamint a joggyakorlat adta keretek között történik.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(50,9e pont) által
...