• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Tisztelt Hölgyem/Uram,

Az albérleti szerződés bérbeadó általi rendkívüli felmondással illetve a felmondási idővel kapcsolatban lenne kérdésem. Mi a helyzet akkor, ha az albérlő nem fizeti a bérleti díjat a határozott idejű albérleti szerződés szerint és a bérbeadó az albérleti szerződést rendkívüli felmondással kívánja érvényteleníteni? Ha jól tudom, akkor a hatályos jogszabály az alábbiak szerint rendelkezik.

- ha a bérlő határidőben nem fizeti meg a lakbért, akkor a bérbeadó köteles őt – a következményekre figyelmeztetéssel – a teljesítésre írásban felszólítani. Ha a bérlő a felszólításnak 8 napon belül nem tesz eleget, akkor a bérbeadó további 8 napon belül írásban felmondhatja a szerződést. Ilyenkor a felmondásnak az elmulasztott időpontot követő hónap utolsó napjára kell szólnia, és a felmondási időnek legalább 15 napnak kell lennie.

Nyilvánvalóan a bérbeadó a felmondási időszak minimalizálásában érdekelt. A kérdésem a következő lenne: Egyezik-e a jogszabállyal a következő felmondási gyakorlat? A bérbeadó a fizetési határidőnek az esedékes fizetési hónap előtti hónap 27. napját foglalja a szerződésbe fizetési határidőnek. Tegyük fel, hogy az albérlő nem fizet bérleti díjat a határidő előtt, ezért a bérbeadó pl.29-én írásban figyelmezteti a bérlőt fizetési kötelezettségére és annak nem teljesítése esetén a rendkívüli felmondás lehetőségére. A 8 napos türelmi idő letelte után az albérlő továbbra sem fizet, ezért a bérbeadó a fizetési hónap 7.-én írásban rendkívüli felmondással él és a felmondási időnek a fizetési hónap utolsó napját jelöli meg, így legalább 15 napos felmondási időszak van biztosítva. Példa: április havi albérlet díj esetén, fizetési határidő márc. 27., írásbeli figyelmeztetés márc. 29, írásbeli felmondás ápr. 7 felmondási idő ápr. 30-val zárul.  Köszönöm a válaszát.
(120 pont) által a(z) Polgári jog kategóriában

1 válasz

0 szavazat
Tisztelt Kérdező!

Helyes az Ön által felhozott jogszabály, mivel a határozott időtartamra létrehozott bérleti jogviszonyt a szerződés vagy a törvény eltérő rendelkezése hiányában rendes felmondással megszüntetni nem lehet. Ilyenkor csak szerződésszegés esetén van lehetőség felmondani a szerződést azonnali hatállyal (pl. a bérleti díj nemfizetése).

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.
(51,1e pont) által
...