• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Azt szeretném megtudni, hogy amikor a bérlőnek felmondok, mert zavarja a társasház házirendjét, mely tényt a lakók jegyzőkönyveztettek is a közös képviselővel az alábbiak szerint:

" A fszt.-i lakást a tulajdonos bérbe adta, a bérlők nem tartják be a házirend szabályait, hangoskodásukkal, veszekedésükkel zavarják a lakók nyugalmát. Amennyiben a tulajdonos nem reagál kérésükre a tulajdonosok birtokvédelmet kérnek a jegyzőtől."

Milyen határidőt kell megadnom a kiköltözésre, illetve ha nem hajlandó elhagyni az ingatlant milyen lehetőségeim vannak azt érvényesíteni. 
A bérleti szerződés az következő szerepel: 
"Bérbeadó és Bérlő a felmondási jogukat a szerződős hatályba lépésétől számított egy évig nem gyakorolhatják.

A jelen szerződés azonnali hatállyal megszűnik:
a) amennyiben jelen szerződést lejárat után Bérbeadó és Bérlő nem hosszabbítják meg,
b) ha a Bérlő, nem rendeltetésszerűen használja az ingatlant, vagy ha lakótársait zavarja, illetve veszélyezteti.
c) vagy ha bér nem fizetés miatti felmondást helyez kilátásba a Bérbeadó. Ezt 8 napon belül teljesítésre való felhívás előzi meg, /levél vagy e-mail útján/ennek eredménytelen eltelte esetén Bérbeadó jogosult további 8 napon belül a tárgy hónap utolsó napjára felmondani, a lakásban zárat cserélni."

Erre hivatkozva és a jegyzőkönyvezett bejegyzésre mondom fel a bérleti jogviszonyt. A kaució ilyen esetben visszajár? Kiskorú gyermekével lakik ott, aki be is van jelentve.

Válaszát megköszönve várom

Tisztelettel

Szeren Tinka

(120 pont) által a(z) Szerződések kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves kérdező!

A lakásbérleti jogviszony megszüntetése esetén a Ptk. 6:348. § (1) bekezdése értelmében a bérbeadó legalább tizenötnapos felmondási idővel, a felmondást követő hónap utolsó napjára felmondhatja a bérleti szerződést, ha a bérlő vagy a vele együttlakó személy a bérbeadóval vagy a szomszédokkal szemben az együttélés követelményeivel kirívóan ellentétes magatartást tanúsít, vagy a lakást vagy a közös használatra szolgáló területet nem rendeltetésszerűen vagy nem szerződésszerűen használja​​. Továbbá, ha a kifogásolt magatartás olyan súlyos, hogy a bérbeadótól a szerződés fenntartását nem lehet elvárni, a felmondás előzetes felszólítás nélkül, a tudomásszerzéstől számított nyolc napon belül közölhető​​.

A bérleti szerződés azonnali hatályú felmondása esetén a kaució visszajárására vonatkozóan az általános szabályok szerint kell eljárni. Ha a bérlő megsértette a szerződés feltételeit, és ezáltal kárt okozott az ingatlanban, a bérbeadó jogosult lehet a kaució egy részének vagy egészének visszatartására a károk fedezésére. Amennyiben azonban a bérlő betartotta a szerződés feltételeit, vagy a felmondás más okból történt, a kauciót vissza kell téríteni, kivéve, ha a szerződés másképp rendelkezik.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(51,1e pont) által
...