• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Szép napot.azzal kapcsolatban tennék fel egy kérdést hogy,az akkori párommal akivel együtt éltem és született 4 gyermekünk,és akinek a bíróság jogerősen ítélte a gyerekeket,ismét kapcsolatba álltam.a kérdesem a következő.a fizetendő gyerektartás megszüntethető-e ebben az esetben,hisz újra élettársak vagyunk.válaszukat előre is köszönöm.

Sándor
(120 pont) által a(z) Családjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

Az Ön kérdése alapján, hogy az ismételt élettársi kapcsolat esetén megszüntethető-e a fizetendő gyerektartás, az alábbi jogi helyzet áll fenn:

A gyerektartás (tartásdíj) megszüntetése vagy módosítása alapvetően bírósági határozat útján történhet. A Polgári Törvénykönyv (Ptk.) szabályozza a gyermektartásra vonatkozó kötelezettségeket, amelyeket a bíróság ítéletben állapít meg. Ha Önök újra együtt élnek és közös háztartást vezetnek, az új körülmények megváltozása miatt érdemes bírósági úton kérni a gyermektartásdíj megszüntetését vagy módosítását.

A tartásdíj megszüntetését kérheti a bíróságtól arra hivatkozva, hogy a gyermektartásdíj alapjául szolgáló körülmények lényegesen megváltoztak 

A bíróság mérlegeli az új körülményeket és dönt arról, hogy a tartásdíj megszüntethető vagy módosítható a gyermektartás.

A gyermektartás megszüntetésének kérelmét a bírósághoz kell benyújtani(célszerű a jogosultnak benyújtania), amelyben részletesen indokolni kell az új együttélés tényét, valamint csatolni kell azokat az iratokat, amelyek ezt alátámasztják.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(52,0e pont) által
...