• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Tavaly nyáron vásároltam egy kertes házat, aminek a tetőterét húsz évvel ezelőtt építették be. Megvannak az engedélyezett építészeti tervek és az építés azok szerint zajlott. Nemrég derült viszont ki, hogy a régi tulajdonos a használatbavételi engedélyt nem kérte meg az építkezés után.

Kérdésem, hogy az engedély kiállításának költsége őt terheli-e (indok: rejtett hiba, nem tájékoztatott az engedély hiányáról, ráadásul lakóingatlant vettem, amit nem is használhatnék hivatalosan, jogilag), ill. mi a lehető legegyszerűbb eljárás a hivatalos használatbavételhez, valamint nagyságrendileg mennyi ennek a költsége? (A tetőteret húsz éve használták/használjuk)

A választ előre is nagyon köszönöm!
(120 pont) által a(z) Ingatlanjog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

A Polgári Törvénykönyv szerint az eladó szavatossággal tartozik az ingatlan eladáskori állapotáért, beleértve a rejtett hibákat is. A használatbavételi engedély hiánya rejtett hibának minősülhet, mivel Önt nem tájékoztatták róla a vásárláskor, és ez korlátozza az ingatlan használatát.

A hibás teljesítés miatti szavatossági igények elévülési ideje az ingatlan átvételétől számított 5 év. A rejtett hibák esetén azonban a hiba tudomására jutásától számított 6 hónapon belül kell érvényesíteni az igényt az eladóval szemben.

Ha a használatbavételi engedély beszerzésének költségei jelentősek, jogi úton tudja követelni  az eladótól a költségek megtérítését.

Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(52,0e pont) által
...