• Regisztráció
Jogi kérdések honlapja. Az oldalon joggal kapcsolatos kérdéseket tehetsz fel minden témában.

Ha jogi segítséget kérsz, ne habozz, tedd fel a kérdésed és hamarosan választ kapsz!
0 szavazat
Az éves munkaidő keret 2088 óra + 300 óra túlóra.

Jelenlegi munkákat figyelembe véve 1-1,5 hónap múlva elfogy a túlórám is. Legális kereteken belül nem dolgozhatok.

Viszont tervezek munkahelyet váltani 1 hónap múlva.

Mi történik ha lenullázódok óra számban?

Nem dolgozhatok az új munkahelyen jövő év január elsejéig, vagy az új munkahelyen újból indul a 2088 óra?

Mi ilyenkor a teendő?
(120 pont) által a(z) Munkajog kategóriában

1 válasz

0 szavazat

Kedves Kérdező!

Amikor egy munkavállaló az éves munkaidő keretét és a rendelkezésre álló túlórákat kimeríti, fontos tisztában lenni azzal, hogyan befolyásolja ez a jövőbeli munkavégzést, különösen ha munkahelyváltás is tervben van.

A munkaidőkeret a munkavállalók által egy adott időszakon belül ledolgozandó óraszámot határozza meg, amely lehetővé teszi a munkáltató számára, hogy egyenlőtlenül ossza be a munkaidőt a munkamennyiséghez igazodva. A legtöbb esetben a munkaidőkeret tartama legfeljebb négy hónap, de bizonyos feltételek mellett ez akár 36 hónapra is kiterjeszthető .

Ha egy munkavállaló kimeríti az éves munkaidő keretét és a rendelkezésre álló túlórákat, akkor ezt követően a munkáltató nem rendelheti el további munkavégzést a munkaidőkeret meghaladása nélkül, kivéve, ha az új munkaidőkeret kezdetét veszi, vagy rendkívüli munkaidőre (túlóra) kerül sor, amit külön kell elszámolni.

A munkahelyváltás esetén fontos tudni, hogy az új munkahelyen új munkaidőkeret veszi kezdetét, függetlenül a korábbi munkahelyen kimerített óraszámoktól. Az új munkáltató saját munkaidőkeretet állapíthat meg, amely az ott eltöltött idő alatt vonatkozik rád ​​.

Amennyiben az előző munkahelyen túlóra került elszámolásra, és a munkaidőkeret lejáratakor a ledolgozott óraszám meghaladja a keretben előírt munkaidőt, a túlfizetett órákat rendkívüli munkaidőként kell kezelni és ennek megfelelően elszámolni .

Ha túlórakeret is kimerült, és a munkavállaló átlép egy új munkahelyre, az új munkahelyen a munkaidő és túlóra újraszámításra kerül, tehát nem korlátozódik a korábbi munkahelyen felhasznált órák által. Az új munkahelyen az alapértelmezett munkaidő és túlóra keretek az ottani szabályozás és megállapodások alapján kerülnek meghatározásra.


Üdvözlettel:

a PROKATOR-NET jogi csapata

 Tájékoztatjuk, hogy a honlapon elérhető tartalmak és információk nem minősülnek sem jogi, sem egyéb tanácsadásnak, sem ajánlattételnek, sem pedig ajánlattételre való felhívásnak. A tájékoztatást a rendelkezésre álló információk alapján adtuk, azért felelősséget sem a szolgáltató, de a partner válaszadó sem vállal.

(50,9e pont) által
...